Hvad er Bredbånd og hvad skal du købe?

Hvad bruger vi bredbånd til i dag?

Internettet har i dag stor betydning for vores hverdag. Mange af de ting vi før foretog os i den fysiske verden klares nu online på nettet.

Mange af os shopper på nettet, uanset om vi skal købe en julegave til mor eller nyt tøj, kontakten med det offentlige kan også klares med et klik på musen og film og musik er i dag ofte flyttet fra de fysiske medier til streaming tjenester på nettet.

Dette er blot et lille udpluk af det, som vi i dag bruger internettet til.

Denne udvikling var der ikke mange, der havde forudset, da internettet kom til Danmark i 90’erne.

I dag har stort set alle danskere trådløse bredbåndsforbindelser i deres hjem, som kan tilgås fra alle hjemmets enheder.

I denne artikel kigger vi nærmere på hvordan du vælger den rigtige bredbåndsforbindelse, der matcher dine behov.   

Hvor meget hastighed har jeg brug for?

Der er sket kæmpe fremskridt med hastigheden på internetforbindelserne siden den spæde start i 90erne.

Èn standardløsning på bredbåndsforbindelsen kan sagtens matche de flestes behov. Der er dog nogle spørgsmål, som det er en god idé at du stiller dig selv, inden du vælger hastighed på din bredbåndsforbindelse.

Hastigheden du skal vælge afhænger blandt andet af hvad din bredbåndsforbindelse skal bruges til og hvor mange i skal være koblet op på netværket.

Hvis du kun skal bruge forbindelsen til at surfe på nettet og tjekke mails, behøver du ikke så hurtig en forbindelse som hvis du skal bruge bredbåndet til at streame film i høj opløsning samtidig med dine teenagere gamer online. 

De 3 forskellige bredbåndsgrupper

Personligt vil jeg selv mene der er 3 forskellige grupper af mennesker som bruger bredbånd.

Gruppe 1 – Den simple bredbånds bruger.

Dem som kun har brug for en forbindelse der ligger på mellem 10 Mbit/s og 25 Mbit/s download.

Denne gruppe er til husstande hvor der bor 1-2 personer som ser lidt Netflix, tjekker mails og scroller på Facebooks lange liste af kedelige opslag.

Og inden du går i panik og tænker “Fuck, jamen hvad hvis jeg gamer og ikke kan få bedre!?”

Bare rolig, du kan sagtens spille på sådan en forbindelse. Gaming kræver nemlig ikke mere end 2-4 Mbit/s alt efter hvilket online spil du spiller.

Dog kommer du til at skulle vente i meget lang tid på at downloade nye spil.
Så der må du gøre som i gamle dage og lad computeren stå natten over imens den henter den næste opdatering til Call of Duty.

Gruppe 2 – Familie Pakken

Gruppe 2 vil jeg kategorisere som værende til en almindelig familie.

Der er plads til at alle i familien vil kunne sidde og se Netflix på samme tid, og at et par stykker sidder og gamer. Igen, husk at spillet i sig selv ikke kræver den vilde hastighed, men at det er når spillet skal downloades at det er surt.

Så, hvis du har en eller flere som gamer derhjemme, så bed dem lige om at begrænse deres download hastighed når de skal hente et nyt spil.

Dette kan nemt gøres i Steam, Battlenet, Epic Games Launcher og alle andre spil platforme.

Hvis ikke de gør dette, så sluger de alt båndbredden og så hakker det for resten af familien.

Gruppe 3 – Bredbånds Entusiasten

Når vi kommer til hastigheder over 100 Mbit/s, så rammer vi den mest optimale forbindelse man overhovedet kan få.

Der vil alle kunne sidde og streame, spille og downloade med en fin hastighed uden at påvirke hinanden.

Med andre ord, når vi kommer på den anden side af 100 Mbit/s, så vil det kun være folk der håndtere meget store filer/downloader spil som kan mærke forskellen.

Så tænk dig rigtig godt om når det kommer til valg af forbindelse hos din udbyder. For måske kan du få 500/500 Mbit/s til 50kr mere om måneden i forhold til en 200/200 Mbit/s.

Men i virkeligheden betaler du 50kr ekstra for noget du måske slet ikke engang bruger.

Og jeg tror nu vi alle gerne ville have de 600kr ekstra om året til en tur i byen eller 2 McFlurrys fra McDonalds hver måned.

Hvorfor nævner du ikke Upload hastigheden?

Dette er fordi at for 90% af befolkningen er upload hastigheden nemlig ikke nødvendig.

De få som har brug for den, er mest dem som enten streamer dem selv ud til platforme som YouTube, Twitch og andre livestream platforme.

De sidste er folk som arbejder med meget store filer, som skal uploades til en server udenfor deres eget hjemmenetværk.

Er der forskel på trådløs og en kablet forbindelse?

Ja! Det er der i hvert fald.

Dog kommer det an på hvad du bruger din forbindelse til, for det er nemlig ikke altid at det giver mening at bruge trådløs eller kablet forbindelse.

Hvornår skal jeg bruge trådløst netværk?

Trådløst netværk er fint til alle former for brug som ikke kræver hurtigt svar fra den service eller det spil du sidder og spiller.

Med andre ord, så gør det ikke noget at du sidder og ser Netflix, scroller på fjæssen og bare generelt surfer på nettet.

Hvornår skal jeg bruge en kablet forbindelse?

Hvis du nu har tænkt dig at sidde og spille online med dine venner, så er det en rigtig god ide at skifte over til en kablet forbindelse.

Der er ikke noget værre end når man sidder og skyder efter sine venner, og selvom du klikkede først, og burde have ramt dem lige i æsken med din sniper, dør du alligevel.

Dette er noget mange forældre mærker konsekvenserne af når ungerne er ved at rive deres PlayStation ud af reolen eller smadre deres tastatur med kanten af skrivebordet.

Træk et kabel fra jeres router eller modem hen til enheden som bruges, og så vil dette ikke blive et problem igen. Og husk, dette problem har derfor intet med jeres hastighed at gøre, så i skal ikke have mere fra jeres udbyder, selvom de med glæde vil sælge jer mere.

Hvad er en router og hvad er et modem?

Min gamle TPLink router der stadig blinker derudaf

Routeren, hvad gør den og hvorfor er den nødvendig?

En router gør, at flere enheder har mulighed for at tilgå netforbindelsen på én gang. I dag følger der ofte en trådløs router med til de fleste bredbåndsforbindelser.

Den trådløse router giver mange fordele. Den trådløse router gør, at du kan koble dig på internettet lige meget hvor du befinder dig i dit hjem.

Du er med andre ord ikke afhængig af at skulle tilsluttet din enhed til et kabel, når du vil på nettet.  

Modemmet, hvad gør den og hvorfor skal jeg have det?

Et modem er kort fortalt en boks, der sætter dig i stand til at gå på nettet via din bredbåndsforbindelse.

Modemmet ”oversætter” med andre ord signalerne fra nettet til data, som gør, at du kan bruge din netforbindelse.

Da internettet kom til Danmark i 90’erne, var man ofte forbundet til internettet med et telefonmodem, der ringede op til en server.

I dag bruger vi også modem, men de fleste modem er nu bygget sammen med routeren.

Hvordan kan jeg få bredbånd?

Der er mange måder hvorpå man kan få bredbåndsinternet i sit hjem.

Den forbindelse du kan vælge afhænger dog af hvor du bor henne.

Hvad er Fiberbredbånd og hvordan kan jeg få det?

Nogle steder, er der lagt fiberbredbånd ned i jorden. Fiberbredbånd regnes generelt som den hurtigste internetforbindelse, der er muligt at få.

Det er dog ikke alle steder i landet, at der er mulighed for at få en fiberforbindelse, men heldigvis er der flere andre alternativer til fiberbredbåndet.

Kan jeg få bredbånd igennem mit antennestik?

En anden mulighed for bredbånd, er gennem antennestik eller kabel tv-stik. Bor du et sted hvor du har adgang til kabel-tv gennem antennestikket, er der en god mulighed for, at du også kan få internet via dit antennestik. 

Kan jeg få bredbånd igennem telefonstikket?

En tredje mulighed er bredbånd gennem dit telefonstik, der er sket meget siden de første internetforbindelser der også blev leveret gennem telefonstikket.

I dag er det muligt, at få leveret en bredbåndsforbindelse via kobberkablerne i telefonnettet.

Den hastighed, som du kan opnå via internet fra telefonstikket afhænger dog af, hvordan kvaliteten af telefonkablerne er i dit område.

Derfor er det en god idé at spørge udbyderen hvilken hastighed, der kan leveres på netop din adresse hvis du vælger denne mulighed.  

Kan jeg få Mobilt Bredbånd og er det en god ide?

Den sidste mulighed vi skal kigge på i denne artikel, er mobilt bredbånd.

Mobilt bredbånd er identisk med det internet du bruger, når du går på nettet fra din smartphone eller tablet og du kobler op på et 4G eller 3G netværk.

Hastigheden på det mobile bredbånd udvikler sig hele tiden.

Når 5G netværket rulles ud inden for en nær fremtid, kan vi se frem til lynhurtigt internet med 5G.

Når 5G kommer forventer vi, at det mobile bredbånd for alvor vil kunne tage kampen op med de faste internetforbindelser i forhold til hastighed.

Du skal være opmærksom på, at der på de mobile bredbåndsløsninger ofte betaler for det forbrug du har, du vælger således et abonnement hvor der er inkluderet et vist forbrug.  

Skriv et svar