Hvilken Seng og Madras skal jeg vælge?

Hvis du ønsker at købe en ny madras, er det måske det mest udfordrende at finde ud af, hvor du skal starte. Skal du gå i butikken eller shoppe online? Prioriterer du budgetvenlige muligheder eller spenderer du penge på en smart model? Og hvad med størrelsen, formen, materialesammensætningen og designet? Ja, det er mange ting at overveje, især hvis det er første gang, du skal købe sengetøj.

I denne praktiske guide vil jeg gå dig igennem præcis hvordan du vælger den perfekte madras til dig. Vi kommer til at snakke om forskellige typer af madrasser, hvordan du kan afgøre hvilken følelse der vil fungere bedst til din søvnstil og meget, meget mere! Til sidst garanterer jeg, at du ved præcis, hvordan du finder din drømmemadras.

Lyder det som en plan? Så lad os komme i gang!

Vigtige ting at tænke over inden du køber ny seng eller madras.

Da jeg overvejede, hvordan jeg skulle organisere denne ressource, besluttede jeg at opdele den i de seks vigtigste spørgsmål, som man skal overveje, når man køber en ny madras. I hvert afsnit lærer du så, hvordan du kan besvare disse spørgsmål på den måde, der passer til dig. Som en lille tease er her de spørgsmål, vi vil udforske, sammen med links til deres respektive afsnit (så du kan hoppe rundt som du vil):

 • Hvor gammel er din madras?
 • Hvilken stilling sover du i?
 • Hvilken fasthed har du brug for?
 • Hvor meget vejer du?
 • Hvilken type madras har du brug for?
 • Hvad er dit budget?


Selv om alles søgning vil se lidt forskellig ud, vil du få succes med at løse disse spørgsmål, hvis du får svar på disse spørgsmål. Så lad os komme i gang med at tale om madrassens alder!

Bedste sted at købe senge og madrasser online

Personligt vil jeg helt klart anbefale at bruge Drømmeland deres udvalg er stort og de har altid et godt tilbud på en god seng. Samtidig levere de også til døren og tager den gamle seng eller madras med så du slipper for at skulle komme af med den selv.

Hvor gammel er din madras?

Det er det allerførste spørgsmål, du skal besvare. Hvorfor? Altså, din madras alder kan spille en stor rolle for, om du har brug for en ny madras eller ej. Som en generel tommelfingerregel skal du begynde at overveje at få en ny seng, hvis du har haft din gamle i over 8 år.

Dette er på ingen måde en fast standard, men det er normalt et godt benchmark for at tjekke din madras og finde ud af, om den stadig gør sit arbejde: Lulling you to sleep!

Du kan få en hurtig grundbog om de typiske udløbsdatoer for forskellige madrasmaterialer ved at se nedenstående grafik:

Hvilken type madras holder længst?

Selvom disse tal er nyttige til at sætte din madras levetid i perspektiv, er den bedste måde at afgøre, om det er tid til at smide den gamle tøs ud, at lytte til din krop. Vågner du op med nye smerter om morgenen?

Har du problemer med at finde en behagelig stilling om natten?

Har du bemærket nye deller i din madras, som du ikke kan rette op på ved at rotere den regelmæssigt?

Hvis du har svaret ja til et af disse spørgsmål, er det måske på tide at sige farvel til din seng.

Hvordan sover du bedst? Hvilken stilling er mest komfortabel for dig?

Nu hvor vi har fået styr på alders spørgsmålet, er det tid til at tænke på dig, den sovende. Vi vil undersøge en masse forskellige faktorer, der har at gøre med dig og din unikke søvnstil, men det første du skal finde ud af er, hvilken stilling du sover i.

Selv om de fleste mennesker har en tendens til at vende og dreje sig mellem forskellige stillinger om natten, foretrækker de fleste mennesker visse stillinger frem for andre. Måske er du en person, der kan lide at starte på ryggen og rulle over på siden. Eller måske tilbringer du det meste af natten på siden og slutter så af på maven, mens du trykker på snooze om morgenen.

Hvis du aldrig rigtig har tænkt over dine foretrukne sovestillinger før, vil jeg opfordre dig til at være ekstra opmærksom på, hvordan du sover i løbet af den næste uge. Du vil sandsynligvis opdage, at du enten sover på ryggen, på siden, på maven eller en kombination af de tre.

Disse oplysninger er vigtige, fordi alle madrasser passer til forskellige slags sovende. Nedenfor vil jeg gennemgå de typer senge, der er bedst egnet til hver positions gruppe.

Sover bedst på ryggen – Fladt og godt.

Hvis der nogensinde har været en type sovende, der har brug for en Goldilocks-madrasløsning, er det rygsoverne. Hvis den er for fast, kan disse personer opleve unødvendige spændinger i skuldre og lænd. For blødt, og deres hofter kan synke ud af linje med deres skuldre, hvilket resulterer i en bøjet ryg og smerter op ad rygsøjlen. Derfor har disse drømmere brug for en medium fast følelse, der ligger lige midt imellem disse to ekstremer.

Min erfaring er, at rygsovere vil vælge en seng, der ligger et sted mellem 5,5-7/10 på fasthedsskalaen, hvor 1 er den blødeste madras i verden og 10 er den fasteste madras i verden. Til orientering anses 6,5 typisk for at være branchens standard for medium fasthed.

Hvorfor er denne vibe den rigtige for rygsovere? Jo, den hjælper med at løfte og sætte rygsøjlen i en neutral position. Når jeg taler om neutral rygsøjlejustering, henviser jeg grundlæggende bare til idéen om at etablere en jævn linje hele vejen fra skuldrene til hofterne. Dette er med til at afhjælpe spændinger på tværs af ryggen og forebygge ømhed og smerter som relateret til fibromyalgi og gigt.

Sover bedst på siden – En favorit for mange.

Hvor rygsovere har brug for balance, har sidesovere brug for dyb trykaflastning ved skuldre og hofter. Det betyder, at de typisk vil foretrække en blødere madras, der tilpasser sig kroppens kurver for at undgå ubehagelig fastklemning om natten.

Mens blødhed er et ret subjektivt begreb, kan det for mig defineres som alt inden for 4-6/10 på fasthedsskalaen. Igen sammenligner vi disse mål med branchestandarden på 6,5 for medium fasthed.

Da sidesovere udøver så meget kraft på deres led om natten, er det afgørende, at de lander på en blød seng, der er designet specielt med henblik på trykaflastning. Mange madrasser hævder at lindre smerter i skuldre og hofter, men det er vigtigt virkelig at grave ned i konstruktionsspecifikationerne for at finde ud af, hvor godt en seng vil aflaste trykket på disse steder. Jeg anbefaler, at sidesovere holder sig til madrasser med hukommelsesskum, som er kendt for deres dybe kropskonturering, nedsænkning og trykaflastning.

Sover bedst på maven – Stabilitet fremfor alt.

Mave-sovere er i princippet det modsatte af sidesovere, idet de ønsker en ultrafast madras, der løfter hofterne på linje med skuldrene. Det største problem for disse personer er en blød madras, der får hofterne til at synke ud af linje med resten af rygsøjlen, så de skal holde øjnene rettet mod modeller med høj støtte.

Når jeg overvejer intervallet for mavesovere, kan jeg godt lide at holde tingene på mellem 7-9/10 på fasthedsskalaen. Hvis man igen sammenligner disse tal med branchens standard på 6,5 for medium fasthed, viser det sig, at mavesovere helt sikkert vil have lyst til at ligge i den yderste ende af dette område.

Men det betyder ikke, at du ønsker at ende op med en madras, der er hård som en sten. Nøglen her er at finde en seng, der kombinerer et superstøttende fundament med tynde komfortlag, der giver bare en lille smule pude til den samlede fasthed. Derfor vil mavesovere sandsynligvis klare sig bedst på en springmadras eller hybridmadras, der kombinerer høje spiralsektioner med enten pudeovertræk eller et quiltet betrækslag.

Sover på forskellige måde – Roterer i sengen.

Og endelig er der de såkaldte combo-sovere, som kombinerer alle tre stillinger til en behagelig smørgåsbord af komfort. En populær sovestil, men som kræver en dynamisk madras, der kan give komfort på både ryg, side og mave.

Generelt anbefaler jeg, at kombinations-sovere sigter mod en mediumfast madras, dvs. en madras, der svæver lige omkring branchens standard på 6,5 for medium fasthed.

En mellemfast madras er et glimrende valg for combo-sovere, fordi de typisk finder en behagelig balance mellem trykaflastning og støtte. De er bløde nok til at give trykaflastning til skuldrene, mens man sover på siden, og faste nok til at støtte hofterne, mens man sover på ryggen.

Jeg tror dog mest af alt, at kombinations-sovere vil overveje madrassens elasticitet og mobilitet. Det er afgørende, at disse sovende kan bevæge sig rundt og justere positioner uden problemer, så de vil sandsynligvis fokusere på enten flydende latexmadrasser eller hybridmadrasser.

Hvor blød/fast skal min seng være?

Da vi allerede er begyndt at diskutere fasthed, tænkte jeg, at vi lige så godt kunne dedikere et helt afsnit til denne foranstaltning. Kort sagt er fasthed en betegnelse for, hvor hård eller blød en madras føles. Selv om det kan virke som et simpelt spørgsmål at besvare, kan det faktisk være ret vanskeligt at bestemme en sengs fasthed (og den fasthed, som du som sovende har brug for). Det skyldes, at følelsen og fastheden af en madras afhænger af din egen personlige definition af blød, medium og fasthed samt din specifikke krops type, vægt og størrelse.

Denne samtale kan blive yderligere kompliceret af, at mange forbrugere forveksler støtte med fasthed. En støttende madras er en madras, der sætter rygsøjlen i en jævn linje uden at skabe trykpunkter, og det kan opnås på en blød, mellemfast eller fast madras. Fasthed refererer kun til selve “følelsen” af sengen. Kort sagt kan du finde en støttende madras i alle fasthedsklasser.

Med dette in mente ligger den gennemsnitlige foretrukne fasthed for sovende mellem 4-7 ud af 10. Som vi diskuterede ovenfor, vil visse søvnige enten have en lavere eller højere fasthed, afhængigt af deres foretrukne sovestillinger.

Hvor meget vejer du? Det har nemlig betydning for din søvn.

Vægt er en anden vigtig faktor at overveje, når du skal vælge en ny madras, da en sengs nedsænkning, kramning, følelse, køling og støtte i høj grad kan påvirkes af, hvor meget du vejer.

Afhængigt af din vægt og generelle kropstype kan du faktisk opdage, at du har brug for en bestemt type madras for at opfylde dine unikke søvnbehov. Derfor vil jeg gennemgå et par forskellige vægtkategorier for at vise, hvilke typer madrasser der kan fungere bedst inden for hver klasse.

Som reference opdeler jeg det i lette sovende (dem, der vejer 75kg. eller mindre), gennemsnitlige sovende (dem, der vejer mellem 75kg og 100kg.) og tunge sovende (dem, der vejer 100kg. eller mere).

Let sovende.

Selv om lette snuere kan ligge inden for samme vægtinterval (igen, typisk på eller under 75kg.), betyder det ikke, at de alle sover ens. Derfor vil jeg give anbefalinger til madrasser baseret på de forskellige følelser, som disse søvnige kan være ude efter.

 • Blød følelse (4-6/10 på fasthedsskalaen): Som en let sovende bør du ikke have problemer med at lande på en blød madras. Du er ikke så tilbøjelig til at synke igennem materialerne som andre sovende måske er, så du bør være godt tilfreds på enhver form for seng med fuldskum, helst en med et komfortlag af memoryskum.
 • Medium Feel (5,5-7/10 på fasthedsskalaen): Letvægts-søvnere synker ikke så dybt ned i madrassen, hvilket kan gøre senge med supertætte eller tykke øverste skumlag ubehagelige for disse personer. Så hvis du er en lettere person, anbefaler jeg, at du vælger en madras, der er 0,5-1 fasthedspoint lavere end den følelse, du faktisk har brug for. Det skyldes, at de fleste mellemfaste madrasser er beregnet til en sovende med en gennemsnitlig vægt (typisk omkring 90kg.).
 • Fast følelse (7-9/10 på fasthedsskalaen): Lettere søvnige, der ønsker en fast følelse, vil prioritere madrasser med tynde komfortlag. Faktisk er de måske bedre tjent med et simpelt pudebetræk eller et quiltet betræk med komfortlag. Hvorfor? Disse personer vil ikke synke så let ned gennem de øverste skumlag og har derfor ikke brug for at blive ramt af ultraunderstøttende fundamentale lag.

Gennemsnitlige vægtklasse

Igen vil vi udforske denne vægtkategori (fra dem, der vejer 75kg. til omkring 100kg.) ved at opdele tingene i forskellige fasthedsbehov.

 • Blød følelse (4-6/10 på fasthedsskalaen): Dine behov ligner ret meget de lettere søvnige på dette område. Hvis du vejer tættere på 75kg., kan du følge nøjagtig de samme regler, som vi har skitseret ovenfor for letvægts-sovere. Men hvis du er tættere på 100kg., skal du sandsynligvis vælge en madras med tykke øverste skumlag for at give masser af pude, når du trykker dig ind i strukturen.
 • Medium følelse (5,5-7/10 på fasthedsskalaen): Dette vil sandsynligvis være den nemmeste følelse for mellemstore søvnere at tilfredsstille. Da de fleste madrasser er designet med tanke på både svende af gennemsnitlig vægt og medium fasthed, bør du ikke have problemer med at finde en seng, der opfylder dette behov. Generelt opnås medium fasthed, når der er en balance mellem komfort- og støttelag.
 • Fast følelse (7-9/10 på fasthedsskalaen): Hvis du er på jagt efter noget fastere, skal du reducere tykkelsen på dine komfortlag og øge tykkelsen på dine støttelag. Søvnere af gennemsnitlig størrelse vil trykke mere ind i strukturen end lette søvnere, så de har brug for ekstra støtte i bunden for at opnå en “fast” følelse.

Tunge vægtklasse

Desværre kan det nogle gange være svært for tungere mennesker (dem, der vejer over 100kg.) at finde en behagelig madras. Det betyder ikke, at der ikke findes hyggelige muligheder, men mange mærker bygger deres senge med kun én type sovende i tankerne. Hvor frustrerende dette end er, er der nogle tips og tricks, du kan bruge til at finde en madras, der opfylder alle dine behov for fasthed og støtte.

 • Blød følelse (4-6/10 på fasthedsskalaen): Hvis du er på udkig efter en blødere følelse, anbefaler jeg, at du vælger en høj seng, der har tykke øverste lag skum over en robust spoleafdeling. Tunge sovende vil sandsynligvis trykke sig dybt ned i deres senge, så hvis du sørger for, at der er mindst 4-5 tommer skum øverst, som du kan synke igennem, vil det være med til at skabe en blødere følelse.
 • Medium følelse (5-7/10 på fasthedsskalaen): For en medium fast følelse ville jeg beholde de øverste skumlag tykke, men reducere dem med en tomme eller to. Selv om branchens standard for medium fasthed er 6,5/10, vil jeg foreslå, at tungere folk vælger noget i 7-8/10-området. Det, der ville blive betragtet som fast for andre sovende, burde være lige tilpas for dem, der har brug for en mediumfast følelse!
 • Fast følelse (7-9/10 på fasthedsskalaen): Og endelig, hvis du er en tungere sovende, der søger en fast følelse, vil jeg anbefale at vælge en robust springmadras med et pudeovertræk. Der findes masser af faste modeller på markedet i dag, men jeg ville holde fokus på senge, der lander et sted i fasthedsklassen 8-9/10.

Hvad er dit budget til en ny seng eller madras?

Når vi har overvejet alle disse forskellige spørgsmål, står vi tilbage med et sidste dilemma: Hvad er dit budget? Hver enkelt køber vil have et andet svar på dette spørgsmål, men det er vigtigt at tænke over det, før du begynder at søge. Heldigvis er der utroligt komfortable muligheder i hele lønspektret, så det bør ikke være noget problem at finde en seng, du elsker, til det prisniveau, du har brug for. Der er dog nogle ting, du skal huske på.

 • Du får, hvad du betaler for: Selv om jeg ville ønske, at jeg kunne sige, at du vil kunne få en ultra-luksuriøs madras for under 2000kr, ved både du og jeg, at det ikke er sandt. Så tilpas dine forventninger til det budget, du arbejder med. Og husk, at der findes masser af pengepungvenlige madrasser, som er lige så komfortable som deres dyrere søskende.
 • Navnemærker: Lad dig ikke narre af prangende reklamer! Bare fordi du ser en bestemt type madras dukke op alle vegne, betyder det ikke, at den er komfortabel. Kort sagt, lad dig ikke distrahere af frække reklamekampagner; gør i stedet din research og fokuser på dine specifikke slumrebehov.
 • Jeg ser en garanti: Der er masser af måder at øge værdien af dit madraskøb på. En af de nemmeste er at vælge et mærke med en super solid garanti. Mange bed-in-a-box-madrasser er udstyret med livstidsgarantier, hvilket sikrer, at din seng bliver repareret eller erstattet, hvis den nogensinde bliver beskadiget. Læs det med småt for at finde ud af, hvad den faktiske levetid for din madras kan være!
 • Køb omkring ferien: Hvis du har et meget stramt budget, anbefaler jeg, at du handler omkring ferien. De fleste madrasmærker holder store udsalg omkring efteråret pga Black Friday, i vinteren op til Jul, og så i Januar hvor nye modeller kommer ud i butikkerne. Så hold øjnene åbne for særlige rabatter og gode tilbud.

Skriv et svar