Hvordan miner man Bitcoins?

Hvordan skabes bitcoins og hvordan kan du eventuelt selv begynde at mine Bitcoins. At mine Bitcoins er nemt og alle kan være med.

Mining er processen med at skabe gyldige blokke, der tilføjer transaktions registreringer til Bitcoins (BTC) offentlige “bankbog”, kaldet en blockchain. Det er en afgørende komponent i Bitcoin-netværket, da det løser det såkaldte “Double-spend-problem”.

Double-spend-problemet henviser til problemet med at skulle finde konsensus om en historik af transaktioner. Ejerskab af Bitcoin kan bevises matematisk gennem kryptografi med offentlige nøgler, som ikke kan brydes med den nuværende teknologi. Men kryptografi alene kan ikke garantere, at en bestemt mønt ikke tidligere er blevet sendt til en anden. For at kunne danne en fælles historik over transaktioner skal man have en aftalt rækkefølge, der f.eks. er baseret på tidspunktet for oprettelsen af hver transaktion. Men ethvert eksternt input kan manipuleres af den, der leverer det, hvilket kræver, at deltagerne stoler på denne tredjepart.

Mining (og blockchain generelt) udnytter økonomiske incitamenter til at give en pålidelig og tillidsløs måde at ordne data på. De tredjeparter, der bestiller transaktioner, er decentraliserede, og de modtager monetære belønninger for korrekt adfærd. Tværtimod resulterer enhver dårlig opførsel i tab af økonomiske ressourcer, i det mindste så længe flertallet forbliver ærligt.

I forbindelse med Bitcoin-Mining opnås dette resultat ved at skabe en række blokke, som matematisk kan bevises at være blevet stablet i den korrekte rækkefølge med en vis forpligtelse af ressourcer. Processen afhænger af de matematiske egenskaber ved en kryptografisk hash – en måde at kode data på, på en standardisiert måde. 

Hashes er et envejs krypteringsværktøj, hvilket betyder, at det er næsten umuligt at dekryptere dem til deres inputdata, medmindre alle mulige kombinationer testes, indtil resultatet passer til den givne hash.

Det er det, som Bitcoin-minere gør: de gennemgår billioner af hashes hvert sekund, indtil de finder en, der opfylder en betingelse kaldet “sværhedsgrad”. Både sværhedsgraden og hash’en er meget store tal udtrykt i bits, så betingelsen kræver simpelthen, at hash’en er lavere end sværhedsgraden. Sværhedsgraden justeres hver 2016 Bitcoin-blokke – eller ca. to uger – for at opretholde en konstant bloktid, hvilket henviser til hvor lang tid det tager at finde hver ny blok under Mining.

Den hash, der genereres af minerer, bruges som en identifikator for en bestemt blok, og den består af de data, der findes i blokhovedet. De vigtigste komponenter i hash’en er Merkle-roden – en anden aggregeret hash, der indkapsler signaturerne for alle transaktioner i den pågældende blok – og den foregående bloks unikke hash.

Det betyder, at selv den mindste komponent i en blok kan ændre den forventede hash for denne blok mærkbart – og også for alle de efterfølgende blokke. Nødder ville straks afvise denne ukorrekte version af blockchainen og dermed beskytte netværket mod manipulation.

Gennem kravet om sværhedsgrad garanterer systemet, at Bitcoin-minere lægger et reelt arbejde i det – den tid og elektricitet, der bruges på at hashe de mulige kombinationer igennem. Det er derfor, at Bitcoins konsensusprotokol kaldes “proof-of-work” for at adskille den fra andre typer af mekanismer til blokoprettelse. For at angribe netværket har ondsindede enheder ingen anden metode end at forsøge at overtage størstedelen netværks udregnings kraft. For Bitcoin ville det koste milliarder af dollars.

Hvordan og hvor meget bliver Bitcoin minere betalt?

Netværket anerkender det arbejde, der udføres af Bitcoin-minere, ved at give belønninger for at generere nye blokke. Der er to typer belønninger: nye Bitcoin, der oprettes med hver blok, og gebyrer, som brugerne betaler for at foretage transaktioner på netværket. Blokbelønningen i form af nyudmøntede Bitcoin, som udgør 6,25 BTC pr. maj 2020, udgør størstedelen af Bitcoin minernes indtægter. Denne værdi er programmeret til at blive halveret med faste intervaller på ca. fire år, således at der til sidst ikke udvindes flere Bitcoin, og kun transaktionsgebyrer garanterer netværkets sikkerhed. 

I 2040 vil blokbelønningen være reduceret til mindre end 0,2 BTC, og kun 80.000 Bitcoin ud af 21 millioner vil være tilbage til rådighed. Først efter 2140 vil Miningen af bitcoins faktisk ophøre, når de sidste BTC langsomt udvindes.

Bitcoin Inflations Rate

Selv om blokbelønningen falder over tid, er tidligere halveringer blevet rigeligt kompenseret af stigninger i Bitcoin-prisen. Selv om dette ikke er nogen garanti for fremtidige resultater, nyder Bitcoin-minere en relativ grad af sikkerhed omkring deres udsigter. Fællesskabet er meget støttende over for den nuværende Miningsordning og har ingen planer om at udfase den ligesom Ethereum, en anden stor minebar mønt. Med de rette betingelser kan de enkelte Bitcoin-minere være sikre på, at virksomheden vil give overskud. 

Selv om Mining er en konkurrencepræget forretning, er det stadig relativt nemt at starte op. I de tidlige år med Bitcoin kunne hobbyfolk blot starte noget software op på deres computer og komme i gang med det samme. Disse dage er for længst forbi, men det er ikke så svært at opsætte en dedikeret Bitcoin-miner, som det kan virke i starten.

Hvilken Bitcoin Miner skal jeg købe?

Den første ting at bemærke er, at din eneste mulighed for at udvinde Bitcoin er at købe en Application-Specific Integrated Circuit-enhed, almindeligvis kaldet en ASIC.

Disse enheder kan kun udvinde Bitcoin, men de er meget effektive i at gøre det. Faktisk er de så effektive, at deres introduktion omkring 2013 gjorde alle andre typer konkurrende minere forældet næsten overnight.

Hvis du ønsker at mine med almindelige CPU’er, GPU’er eller mere avancerede FPGA’er, skal du se på andre mønter. Selv om disse enheder kan udvinde Bitcoin, gør de det i et så langsomt tempo, at det bare er spild af tid og elektricitet. Til reference kan nævnes, at det bedste grafikkort, der var tilgængeligt lige før ASIC’ernes fremkomst, AMD 7970, producerede 800 millioner hashes pr. sekund. 

En gennemsnitlig ASIC i dag producerer 100 billioner hashes i sekundet – en 125.000-dobling af forskellen. 

Antallet af hashes, der produceres på et sekund, kaldes almindeligvis “hash rate” og er en vigtig præstationsmåling for mineudstyr.

Der er to andre vigtige faktorer, der bør overvejes, når man køber en Bitcoin mining-enhed. Den ene er elforbruget, målt i watt. Mellem to enheder, der producerer det samme antal hashes, vil den enhed, der bruger mindst elektricitet, være mere rentabel.

Den tredje måling er enhedsprisen for hver enhed. Det er meningsløst at have den mest energieffektive ASIC i verden, hvis det tager 10 år at betale sig selv tilbage gennem Mining.

Bitcoin har et ret livligt økosystem af ASIC-producenter, som ofte er forskellige på disse tre parametre. Nogle kan producere mere effektive, men også dyrere ASIC’er, mens andre laver hardware med lavere ydeevne, der kommer til en billigere pris. Før du analyserer, hvilken enhed der er bedst egnet til dine behov, er det vigtigt at forstå de andre faktorer, der påvirker overskuddet fra Bitcoin-Mining.

Udregn hvor profitabelt det er at mine Bitcoins og andre krypto valutaer.

Der findes flere beregnere online på websteder som AsicMinerValue, CryptoCompare og Nicehash, hvor man hurtigt kan tjekke hvor profitabelt  det er at mine på nuværende tidspunkt.. Det er også muligt at estimere fortjenesten manuelt med følgende formel:

Dette er den formel, som mange af disse beregnere bruger, og den repræsenterer simpelthen din andel af den samlede hashrate divideret med netværkets samlede udstedelse i dollars. De nødvendige input værdier er enten faste parametre (bloktiden for Bitcoin er 10 minutter, så der mines seks blokke på en time og 144 på en dag), eller de kan findes på datawebsteder som Blockchain.com eller Coinmetrics.

For at finde overskuddet skal man også trække omkostningerne til elektricitet fra. Takket være ækvivalensen mellem kilowatt og kilowatttimer kan dette være så simpelt som at gange enhedens strømforbrug med 24 timer i døgnet og elprisen pr. kilowatttime.

Nedenfor findes en tabel med de vigtigste ASIC’er på markedet i dag og deres tilbagebetalingstid – dvs. hvor lang tid det tager for investeringen at nå break-even på grundlag af de nuværende indtægter. Det er værd at bemærke, at en Bitcoin-miners indtjening svinger voldsomt over tid, og ekstrapolering af en enkelt dag ind i fremtiden kan føre til unøjagtige resultater. Ikke desto mindre er det en nyttig metrik til at forstå den relative effektivitet af hver enhed.

Hvor profitabelt er de forskellige minere?

Liste over Bitcoin mineres pris, strømforbrug og omkostninger.

Liste over Bitcoin mineres pris, strømforbrug og omkostninger.

Som det fremgår af tabellen, giver ingen af ASIC’erne overskud ved en pris på 0,20 USD pr. KWh. Den relative ydelse er stort set den samme for hver af de nye generationer af ASIC’er, mens ældre modeller kan være et attraktivt tilbud, hvis elektriciteten er billig. 

F.eks. har Canaan AvalonMiner 1066 en lav energieffektivitet, men også en meget lav pris, hvilket gør den ret konkurrencedygtig i den lave elprisgruppe på trods af at det er en ret gammel model. Bitmain S17 Pro, en tidligere generation af ASIC’er, holder stadig stand på grund af sin lavere pris, men bliver hurtigt uattraktiv, når referencepris satsen for elektricitet hæves. MicroBT’s enheder ser ud til at have den mest afbalancerede ydelse generelt til Mining.

En sidste ting, der skal tages i betragtning, er, at denne tabel blev udarbejdet i et bull market. Gevinsterne kan være højere end gennemsnittet, selv om halveringen af 2020 stadig er frisk og kan modvirke effekten med lavere Bitcoin-udstedelse.

Køb af Bitcoin minere og setup af minerne.

Der er flere butikker, der sælger ASIC’er til detailkunder, mens nogle producenter også tillader direkte køb. Selv om de er vanskeligere at skaffe end almindelige grafikkort, er det stadig muligt for alle at købe et ASIC til en acceptabel pris. Det er værd at bemærke, at køb af mineudstyr fra butikker eller producenter, der sender fra udlandet, kan resultere i store importafgifter.

Afhængigt af producenten eller butikken kan ASIC’er blive tilbudt uden strømforsyningsenhed, som så skal købes separat. Nogle ASIC-producenter sælger deres egne enheder, men det er også muligt at bruge PSU’er, der er bygget til servere eller gaming-computere, selv om de sandsynligvis vil kræve særlige modifikationer.

Bitcoin minere skal have en stabil internet forbindelse, så det er en god ide at have styr på en ordenlig bredbåndsforbindelse.

ASIC’er skal være forbundet til internettet via et ethernetkabel, og de kan kun konfigureres via en webbrowser ved at oprette forbindelse til den lokale IP-adresse, svarende til en router i hjemmet.

Før man går videre, er det nødvendigt at oprette en konto hos en mining pool efter eget valg, som derefter vil give detaljerede oplysninger om, hvordan man opretter forbindelse til sine servere. Fra ASIC’ens webpanel skal du indsætte poolens forbindelsesendepunkter og kontooplysninger. Miner’en vil derefter begynde at arbejde og generere Bitcoin.

Det anbefales kraftigt at minere gennem en etableret pool, da du vil kunne generere et konstant afkast ved at samle din hardware med andre i en pool. Selvom din enhed måske ikke altid finder den korrekte hash for at skabe en blok, vil dit mining-bidrag stadig blive belønnet.

Risiko med Bitcoin og ting der er værd at vide.

Ud over den finansielle risiko for ikke at opnå overskud er der tekniske risici forbundet med at forvalte kraftige enheder som f.eks. ASIC’er.

Der er behov for korrekt ventilation for at undgå, at mineudstyret brænder komponenterne af på grund af overophedning. Hele minearbejderens elforbrug spredes til omgivelserne som varme, og en ASIC er sandsynligvis det mest kraftfulde apparat i dit hjem eller på dit kontor.

Det betyder også, at du nøje skal overveje grænserne for dit elnet, når du foretager Bitcoin-Mining. Dit hjemmets elnet er klassificeret op til et maksimalt strømniveau, og hver enkelt stikkontakt har også sin egen klassificering. Overskridelse af disse grænser kan nemt resultere i enten hyppige udfald eller elektriske brande. Kontakt en ekspert for at afgøre, om din elektriske opsætning er sikker til Mining.

Regelmæssig vedligeholdelse mod støv og andre miljøfaktorer er også påkrævet for at holde mineudstyret sundt. Selv om fejl er relativt sjældne, kan ASIC’er gå ud af drift tidligere end forventet uden ordentlig vedligeholdelse.

Selv om enkelte ASIC’er kan fejle, er den største trussel mod deres rentabilitet, at de bliver forældede. Mere effektive mineanlæg vil i sidste ende fortrænge de ældre enheder. 

Historiske generationer af minere som Bitmain S9, der blev udgivet omkring 2016, holdt ca. fire år, før de blev urentable under alle elpriskonfigurationer (undtagen nul). Hastigheden af fremskridt inden for computerteknologi er imidlertid stort set uforudsigelig.

Bitcoin-Mining er ingen undtagelse i forhold til andre virksomheder. Der er potentiale for belønninger såvel som risici. Forhåbentlig har denne vejledning givet et anstændigt udgangspunkt for yderligere at vurdere begge dele.

Skriv et svar